Pazartesi, Kasım 13, 2006


Sun, Java’yı açık kaynağa dönüştürüyor...
Sun Microsystems, amiral gemisi Java teknolojisini açık kaynak projeye dönüştürüyor. Yazılımlar internette ücretsiz dağıtılacak.


SAN FRANCISCO - Sunucu üreticisi Sun Microsystems, açık kaynağa son derece önemli bir destek verdi ve Java projesini kamuya açtı. Javanın internetten kamuya açılması, açıkkaynak evrenine son zamanlarda yapılar en büyük eklemelerden biri oldu. Sun Microsystems’ın açık kaynağa yönelişi, telif haklarını en sert savunan şirketlerin dahi açık kaynağa olumlu baktığını bir kanıtı. Sun’ın geliştirdiği yazılımlar dünyadaki 3.8 milyar cep telefonunda kullanılıyor.

Santa Clara-merkezli Sun Microsystems, telifi kendisinde bulunmayan bazı kodlar hariç tüm Java içeriği GNU General Public License çerçevesinde internete koyacak. Java’nın açık kaynağa dönüşümüyle, dünya çapında binlerce yazılımcı kodlar üzerinde modifikasyon, açık yamama ve yeni özelliklerin eklenmesi gibi işlemler gerçekleştirebilecek. Java kodlarının tümünün Mart 2007’de internete geçirilmesi bekleniyor. Açıkkaynağa geçiş Java’nın taşınabilir cihazlar, kişisel bilgisayar ve sunucu versiyonlarının tümü kapsıyor.

‘AÇIKKAYNAK JAVA İCAT PLATFORMU OLACAK’
Sun Microsystems, 2000 yılındaki Silikon Vadisi kirizinden sonra açık kaynağa yatırım yaparak yeniten dirilmişti. Şirket açıkkaynağı kurumsal bir strateji olarak değerlendiriyor. Sun Microsystems’ın yazılımdan sorumlu Başkan Yardımcısı Rich Green, dünya çapında daha çok programcıyı ‘Javacı’ yaparak katılım ve katkıyı artırmak istediklerini , açıkkaynağa geçişin bunun bir aşaması olduğunu vurguluyor. Green, şirketin açıkkaynağa bakışını “İçerik ve uygulama zenginliği, kapasite artırımı gerçekleşecek, açıkkaynak sayesinde Java bir icat platformuna dönüşecek.”


NTV-MSNBC VE AJANSLAR

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

<< Home